HISTORIK GNARPS SCHACKKLUBB.

 

Gnarps SK bildades den 22: a november 1922 vid ett möte i Byns godtemplar lokal.

Närvarande vid mötet var Erik Olsson, Leonard Lundin, Erik Svedberg, Karl Sedin,

Einar Sjöö, Adolf Berlin, Anders Sjödin och Werner Svedberg.

Erik Svedberg var för övrigt aktiv i klubben ända in på 1990 – talet! Ett bevis på att schack är en hobby som man kan utöva hela livet.

 

Det första mötet med en annan klubb ägde rum den 25: e april 1926 då man mötte

Jättendals SK i en match för 10 – manna lag.

Jättendal vann denna match med siffrorna 6,5 – 3,5.

Gnarp fick dock en snabb revansch då man den 30: e maj samma år besegrade Jättendal med klara 8,5 – 1,5.

 

Ett livligt tävlingsutbyte inleddes därefter med grannklubbarna i Jättendal, Bergsjö och Strömsbruk, klubbar som tyvärr idag är nedlagda sedan många år.

 

Klubben började 1948 delta i Hälsinglands Lag DM och 1958 var det dags för den första segern i denna tävling.

Under åren 1958 – 1993 vann klubben Lag DM 13 gånger.

 

Den framgångsrikaste perioden hittills i klubbens historia var åren 1968 – 72 då man under två säsonger spelade i Allsvenskans högsta serie som då hette div.1

År 1968 – 69 spelade klubben för första gången i denna serie, laget blev dock utslaget och flyttades ner till Div. II Norra.

Säsongen 1969 – 70 bet sig laget kvar i Div. II och 1970- 71 vann laget serien obesegrat.

1971 – 72 Spelade klubben åter i Div. I men trots att Svenska mästarna

Stockholms Södra SS besegrades i seriepremiären lyckades man inte heller denna gång hålla sig kvar i Div. I, utan flyttades ner till Div. II.

När Gnarp spelade i Div. I kom de flesta av motståndarlagen ifrån Stockholm – Uppsala regionen, stora klubbar som till exempel Wasa ofta med Sverigemästare och landslagsmän på toppborden, att ett lag från en ort med knappt 2000 invånare gör jämna matcher med dessa klubbar är något som inte hänt varken förr eller senare i svenska schacksammanhang


Nedan följer klubbens samtliga resultat i Div. I norra 1971- 72.

Gnarp - Stockholms Södra 4,5 – 3,5, Gnarp – Örebro 4,5 – 3,5, Gnarp – Schack 27 1,5 – 6,5

Gnarp – Wasa 1,5 – 6,5, Gnarp – Uppsala Akademiska 2,5 – 5,5, Gnarp – Uppsala ASS 1,5 – 6,5, Gnarp – Rockaden Umeå 3 – 5.

 

Den starkaste ”egenfostrade” spelaren i klubbens historia fram tills idag är Valfrid Engström, som under många år var en av Norrlands bästa spelare.

Valfrid var en säker poängplockare under klubbens säsonger i Div. I trots att han då ofta ställdes mot den tidens landslagsspelare.

Förutom ett stort antal KM – titlar, har Valfrid även blivit Hälsingemästare 5 gånger, samt tagit flera framskjutna placeringar i Norrlandsmästerskapet.

 

 

 

 

 

 

Ungdomsverksamheten har länge haft en central del i klubbens verksamhet, mycket tack vare den legendariske ledaren Verner Norlin.

Verner lyckades bland annat med bedriften att matcha fram fyra olika lag till final i Skolornas Lag SM, en mycket stark prestation med tanke på ortens storlek.

Verner hade även en mycket stor bredd i ungdomsverksamheten, det var under 70- och 80- talet inte ovanligt att han kunde fylla en hel buss med unga schackspelare när det bar iväg till olika tävlingar.

Några ”Legender”

Verner Norlin- Ungdomsledare samt sekreterare i 50år. Aktiv i över 60år.
Sven Henning – Kassör i 49 år. Aktiv i 60år
Roland Norell - Ordförande 30år- Aktiv i klubben i 60år.
Erik Svedberg - Aktiv i klubben i över 70år!
Adolf Berglin- Aktiv i klubben i 50år.